Hitta rätt kedjelängd

Är du ute efter en halskedja eller ett halsband men vet inte vilken längd du ska välja? Nedan hittar du några av våra tips som kan göra det lättare att hitta rätt.

Innan val av kedja

Det finns några saker som är bra att tänka på när du ska välja din kedja.

Vid vilka tillfällen vill du bära ditt halsband? Till vardags och jobb kan det vara skönt att bära kortare kedjor som inte hänger ner allt för långt. Korta halsband är även eleganta och passar fint att bära vid festligare tillfällen. De långa halsbanden är perfekta för att skapa en intressant och mer dramatisk effekt till en enklare klädsel.

Vilka kläder ska du ha på dig? Ha urringning och krage i åtanke. Vill du att smycket ska vila utanpå kläderna eller mot halsen?

Vilket hängsmycke ska du hänga på kedjan? Mindre hängsmycken passar ofta bättre på tunnare och lite kortare kedjor. Större och tyngre hängen kan behöva en längre och tjockare kedja, både för symmetrins skull samt att den håller bättre.

Olika längder på kedjor

38–45 cm - hamnar på de flesta personerna runt halsgropen eller precis under. En populär längd för nättare halsband med mindre hängsmycken.

50–60 cm - hamnar mer i mitten på bröstkorgen. Detta är en fin längd om du vill att halsbandet ska lägga sig ovanpå kläderna om du exempelvis ofta bär tröjor med en vanlig rundad urringning.

70–80 cm - ses oftast som långa halsband. Denna längd passar fint för exempelvis dem som gillar trenden med en avslappad och bohemisk stil.

Ett tips från oss är att använda ett måttband eller snöre för att få en tydligare bild om var de olika längderna hamnar på dig.

Populära modeller

När du har hittat en längd som du gillar finns det sedan flera typer av kedjor att välja mellan. Här listar vi några av de vanligaste modellerna.

Klicka på kedjornas namn i rubriken för att se dem i vår webbutik. Där kan du även använda filter för att visa just de längder du letar efter.

RundankarFasetterad ankarlänk
En slitstark och klassisk länk vars design är inspirerad av kedjan fäst i ankaret på båtar. Länkens kanter är lite spetsigare vilket gör att kedjan glittrar fint när ljuset reflekteras i den.
PansarlänkKullänk
Har en tillplattad form. Populär att bära med hängen men även ensam i bredare modeller. Kedjans namn är en tydlig beskrivning av dess design. Länken består av flera ihopsatta kulor.
VenezialänkOrmlänk
En kantig och stilren kedja som även kallas för boxlänk på grund av dess fyrkantig form. Länken har fått sitt namn efter sin ormliknande form. Dess design gör den lite stelare än andra kedjor.

Fråga oss

Du är alltid välkommen att kontakta oss med frågor. Besök vår butik i Stockholm eller skicka ett mail till info@kaplans.se.