Ta hand om din klocka

Skotselklockor

Här hittar du tips och skötselråd om hur du använder och underhåller din klocka för bästa hållbarhet och livslängd.

Alla klockor som säljs på Kaplans säljs i befintligt skick och är att betrakta som begagnade om inte annat anges i beskrivningen. Kaplans garanterar alltid klockans äkthet och informationen som beskriver varan.

När det gäller begagnade klockor är det omöjligt att veta var i serviceintervallet klockan befinner sig om inte det medföljer en servicedokumentation. Därför rekommenderar vi att du tar kontakt med av märket auktoriserad urmakare/återförsäljare för att kontrollera din klocka innan användning.

Beskrivning av varan

Alla klockor som passerar Kaplans klockvärdering granskas med lupp i 2,5 gångers förstoring. Det gör att vi ofta skriver "skadad urtavla" i beskrivningen då skador syns vid förstoring. De skador som bedöms kan vara allt från att ett dammkorn kommit in på urtavlan till en fukt- eller verktygsskada.

För oss är det viktigt att göra en tydlig och korrekt beskrivning/katalogisering av samtliga klockor som passerar Kaplans klockvärdering. Katalogiseringen är en guidning för alla våra kunder men är framförallt ett hjälpmedel för våra distanskunder, som inte själva har möjlighet att fysiskt granska våra objekt.

Subjektiv bedömning av skick

Två gånger om året håller vi vår kvalitetsauktion för samlarklockor och speciellt utmärkande klockor. Auktionen vänder sig främst till samlare och klockkonnässörer. På dessa auktioner granskas skicket extra noggrant och alla objekt bedöms även subjektivt på en 10-gradig skala där (9/10) är i det närmaste felfri. Vi bedömer dessa klockors skick utifrån urverk, urtavla, boett och länk.

Service

Alla klockor har ett underhållsbehov och du bör regelbundet lämna in din klocka till en urmakare för en service. Servicen omfattar rengöring, oljebyte, nya packningar mm. Vi rekommenderar alltid att be om ett kostnadsförslag då du lämnar in din klocka för att i förväg få besked om vad som ska göras, till vilken kostnad samt en beräknad leveranstid.

En klocka bör normalt servas med ett intervall om ca 5 - 6 år.

Klockans delar

Urverket är maskineriet i en klocka och gör så att klockan fungerar. Det finns olika typer av urverk som fungerar och drivs på olika sätt, exempelvis med batteri eller av rörelseenergi. Beroende på klockans typ av urverk och hur den används kommer klockans precision att påverkas. Detta är något man kallar för gångavvikelse och förekommer på alla klockor i olika grad. Annat som kan påverka klockans gång är stötar, magnetfält, temperaturskillnader, vatten eller kemikalier. Alla klockor är mer eller mindre känsliga för dessa faktorer.

Urtavlan är den platta skivan som man läser av tiden på. På urtavlan hittar du index och/eller siffror. Det är sällan eller aldrig som en skadad urtavla påverkar klockans gång utan skadorna är av mer kosmetisk karaktär. Urtavlan kan ha visare eller vara digital.

Boetten är den yttre delen av en klocka som innesluter urverket och urtavlan. Boetten är vanligtvis av någon sorts metall, som till exempel stål eller guld. Ett urs storlek anges oftast i millimeter och avser då boettens diameter exklusive krona och eventuella tryckknappar.

Läderbandet som medföljer en begagnad klocka är ofta använt och mycket slitet då det utsatts för hudens dagliga kontakt och parfym. Därför rekommenderar vi att du som kund köper ett nytt läderband till din klocka. För att öka livslängden på ett läderband bör du ta för vana att torka av det mellanåt.

En metallänk behöver också rengöras. Du kan själv efter användning torka av den lite med en putsduk. För en mer ordentlig rengöring rekommenderar vi annars att man vänder sig till en urmakare, kanske i samband med trycktest, för att vara säker på att klockan inte skadas vid rengöringen.

Olika sorters urverk

Ett quartzur drivs av batterier och är i regel tåligt mot stötar och har en bra precision. Med ett quartzur kan du förvänta dig en avvikelse på +/- max 15 sekunder/månad.

En manuell klocka har ett mekaniskt urverk och behöver dras upp manuellt dagligen. Det innehåller fler delar i urverket än ett quartzverk och är därför känsligare mot stötar. Det påverkas även av temperaturskillnader och rörelser, därav är det större avvikelser i precisionen. För ett mekaniskt ur bör du räkna med en avvikelse på upp till +/- 5-10 minuter/månad.

Ett automatiskt urverk drivs av rörelseenergi och är även det ett mekaniskt urverk. Det gör att en automatisk klocka precis som en manuell är känslig mot stötar och har en avvikelse på upp till +/- 5-10 minuter/månad. Om en automatisk klocka inte används på ett par dagar och stannar bör man dra upp den manuellt ett par varv.

Vattentäthet

För att en klocka ska vara vattentät bör du kontrollera klockans skick, packningar och få den trycktestad. Det görs av en verkstad och vår rekommendation är att göra det årligen om klockan utsätts för vatten.

För att en klocka ska räknas som vattenskyddad behöver klockan ha beteckningen 30m. I praktiken betyder det att du kan använda den som ett vardagsur, tvätta händerna och vara ute i lättare regnväder.

Om du vill kunna duscha och bada med din klocka ska den vara tät till minst 100m.

Vill du kunna dyka med din klocka, behöver klockan vara tät till minst 200m, för att tåla tryckförändringar.

Vanligt förekommande beteckningar:
30m/3atm/3bar
50m/5atm/5bar
100m/10atm/10bar
150m/15atm/15bar
200m/20atm/20bar

Fråga oss

Har du frågor eller känner dig osäker på hur du ska sköta om din klocka? Ta gärna kontakt med någon av oss på Kaplans Klockvärdering så hjälper vi dig!