Henning Hammarlund grundade Halda Fickurfabrik i Svängsta, vid Mörrumsån i Blekinge 1887 och tillverkade fickur av erkänt hög kvalitet. Haldas fickur belönades med två medaljer på världsutställningen i Chicago 1893. På grund av de ekonomiska svårigheter som första världskriget förde med sig lades urtillverkningen ner 1917. Sammanlagt hade man då tillverkat ca 8 000 fickur.
Klockentreprenören Mikael Sandström, som även ligger bakom Sjöö Sandström och Epoch Stockholm, förvärvade senare rättigheterna till varumärket, och på Baselmässan 2010 visades Halda Space Discovery upp för första gången. Sandströms vision var liksom Hammarlunds att det aldrig finns utrymme för kompromissande vad gäller kvalitet eller funktion.
Klockan har två tidsmoduler, en analog och en digital. Dessa kan man växla mellan för olika ändamål med den specialdesignade integrerade länken. Inför tillverkningen kom man över ett antal mekaniska urverk från Schweiziska AS som restaurerades och förfinades av den erkänt duktiga urmakaren Svend Andersen. Den digitala modulen har den svenska astronauten Christer Fuglesang i högsta grad varit med om att utveckla och själv testat på sitt uppdrag STS-128 på rymdfärjan Discovery. Förutom att visa en mängd olika tidzoner, G-kraft och räkna partiklar har denna modul ytterligare en lång rad olika funktioner.
Funderar du att någon gång åka på en rymdresa behöver du inte vara orolig över att klockan är utrustad med ett safirglas. Halda byter kostnadsfritt ut detta mot ett plexiglas till samtliga kunder som vill ta med sin Space Discovery ut i atmosfären.
I och med Space Discovery tar Halda utvecklingen framåt och Hammarlunds gamla vision har återfötts och utvecklats av Sandström och det nya Haldateamet. Nu är gränsen flyttad bortom himlen.
Klockan är Limiterad och numrerad i endast 128 exemplar, vi bjuder på denna auktion ut nummer 92 med en elegant träbox signerad av ingen mindre än Christer Fuglesang själv.