Astronomisk navigation är en teknik för att avgöra sin position med hjälp av observationer av astronomiska objekt och mätningar av dess höjd. Denna teknik utvecklades främst av sjöfarare för att dessa skulle veta var man befann sig när man var ute på öppet hav. Solen, månen, planeterna och 57 utvalda navigationsstjärnor används tillsammans med en klocka och en kompass för att avgöra positionen.
Longitudproblemet handlar om svårigheten att på öppet hav bestämma ett fartygs position i öst-västlig riktning. Himlakropparnas höjd över horisonten, som används för att bestämma latitud, går inte att använda eftersom höjden är den samma på olika platser vid olika tidpunkter. Utvecklingen av sjöfarten från 1500-talet fram till 1700-talet ledde till att seglatser över oceanerna blev allt vanligare men på grund av de många och katastrofala skeppsbrotten utlyste det Brittiska parlamentet 1714 ett pris till den som kunde lösa longitudproblemet. Många astronomer antog denna utmaning då det förutom prestige även var ett generöst ekonomiskt bidrag. Lösningen kom att bli ett kronometerur som trots sjögång, förändringar i luftfuktighet och temperatur, varierande tyngdkraft och andra störningar visade tiden med en anmärkningsvärd precision. Detta ur tillverkades av John Harrison som tog detta som sin livsgärning och förfinade sitt ur ett flertal gånger.
Skeppskronometrar är mycket välgjorda och har idag ett stort samlarintresse.Vi bjuder på denna auktion ut en skeppskronometer tillverkad av Henry Delolme i London ca 1860.
John Harrison räknas som skeppskronometerns fader och uppfinnare. För er som är intresserade rekommenderar vi att titta på filmen ”Longitud” där hans livsgärning skildras på ett både intressant och spännande sätt. Fyra av hans fem marina kronometrar finns även utställda på National Maritime Museum vid observatoriet i Greenwich, London och är värda ett besök vid nästa Englandsresa.